14. 5. 2024   |   svátek má Bonifác
 

Brokolicová bábovka

Název Množství a jednotka
brokolice 500 g
pikantní klobása 150 g
anglická slanina 50 g
česnek 5 stroužků
sýr eidam cihla 30% 100 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě (1 lžička soli na 1 l vody) do poloměkka - asi 15 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Než se nám uvaří brokolice, nakrájíme si na drobné kostičky ostřejší klobásku a anglickou slaninu (- můžeme použít zbytky uzenin, točený salám, šunku, šunkový, klobásku, zbytek uzeného, co máme k dispozici, dohromady cca 200g). Eidam a čedar (dohromady 150g) nastrouháme nahrubo. Okapanou brokolici nakrájíme nadrobno, nasypeme do větší misky, přidáme nakrájenou uzeninu, polohrubou mouku s práškem do pečiva, žloutky, mléko, prolisovaný česnek, směs osolíme zarovnanou lžičkou soli, okořeníme muškátovým květem (1/4 lžičky), opepříme a promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr, dotuha ušlehané bílky, promícháme (pokud je těsto moc tuhé, přidáme trošku mléka) a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové nebo chlebíčkové formy. Troubu předehřejeme na 180° a bábovku upečeme dozlatova. Upečenou bábovku posypeme nastrouhaným sýrem.

Podáváme teplé i studené, s brambory nebo s bagetou.

Tip:
Můžete péct i na plechu, doba pečení bude o něco kratší, v bábovkové formě může být doba pečení delší, podle typu bábovky a trouby :-).
Do těsta můžeme přidat i kousek dobrého domácího špeku, nebo zužitkovat jakékoliv zbytky tvrdých sýrů, může být i niva.



Další fotografie
 


RECEPTY

Mořský vlk na česneku s petrželkou

Postup: Mořského vlka (nebo jinou rybu) očistíme, oškrábeme šupiny pod tekoucí vodou od... zobrazit recept

RECEPTY

Vločková kaše

Postup: Porci vloček třikrát spaříme v cedníku vařící vodou z konvice. Pak vločky... zobrazit recept

RECEPTY

Červená řepa pečená v alobalu

Postup: Červenou řepu - množství dáme podle velikosti a počtu osob, na osobu asi dvě... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku, mléko a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Švestková žemlovka

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme. Tvaroh zředíme kapkou mléka a smícháme s 1 lžící... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...